Bujinkan-Budo-Taijutsu-Nederlands-Krijgskunsten-Friesland-Amsterdam-Ninjutsu/Verdedigingskunst/Weerbaarheidstrainingen/Weerbaarheid/Zelfverdediging NoordHolland-Vechtkunsten-Ninjitsu-Bujutsu-Bugei-MartialArts-Survival-Outdoor
Bujinkan Budō Taijutsu - Nederlands
Bujinkan Budo Taijutsu - Nederlands Masaaki Hatsumi Dojo Shihonobujin Guidelines Year's Theme
Training Where and When Camps/Outdoor Training Agenda Seminars Links Photo Gallery
B u j i n k a n B u d ō T a i j u t s u - N i n p ō T a i j u t s u
武 神 館 武 道 体 術 - 忍 法 体 術
De Japanse strijdkunst als onderwezen door de Bujinkan Dōjō is algemeen bekend als Budō Taijutsu of Ninpō Taijutsu (Ninjutsu), en bestaat uit een aantal oude tradities of Ryūha. De Bujinkan organisatie is opgericht door Sōke Masaaki Hatsumi, de huidige grootmeester van de negen Ryūha binnen het Bujinkan Budō Taijutsu:
Gyokko Ryū Koshijutsu 玉虎流骨指術
Kotō Ryū Koppōjutsu 虎倒流骨法術
Kukishinden Ryū Happo Hiken 九鬼神伝流八法秘剣術
Shinden Fudō Ryū Dakentaijutsu 神伝不動流打拳体術
Gyokushin Ryū Ninpō 玉心流忍法
Gikan Ryū Koppojutsu 義鑑流骨法術
Tagaki Yoshin Ryū Jutaijutsu 高木揚心流柔体術
Kumogakure Ryū Ninpō 雲隠流忍法
Bujinkan Dōjōs onderwezen Togakure Ryu Ninjutsu tot eind jaren negentig, sinds 1993 onderwijst Sōke de verschillende tradities en hun specifieke wapens in aanvulling, waarmee het als Budō Taijutsu bekend werd. In 2003 onderwijst de grootmeester Ninpō Taijutsu als de hogere vorm van het Ninjutsu. Bujinkan is een internationaal netwerk geworden met zo'n 150.000 beoefenaars wereldwijd.
Algemeen gezegd is het Bujinkan Budô Taijutsu een hedendaagse en complete vechtkunst (hoewel gestoeld op oude tradities) waarbij ongewapende alsook gewapende technieken worden gebruikt in een oneindig aantal variaties. Het proces van verandering is van belang om met elke nieuwe of veranderende omstandigheid om te kunnen gaan. Het zoeken van de eigen balans middels een natuurlijk bewegen stelt de beoefenaar in staat vrij en spontaan te bewegen, ongehinderd door beperkende factoren als geslacht of leeftijd. En dat werkt door op verschillende niveaus, voorbij het fysiek.
Er is geen competitie onderling, maar wel respect en verdraagzaamheid.
Omdat het een "levende" vechtkunst betreft heeft het een zodanig realistisch karakter, dat ook veiligheids- en politiepersoneel het Bujinkan Budô Taijutsu beoefent.
De ongewapende methoden vallen grofweg uiteen in de drie volgende disciplines:
Taihenjutsu (lichaams bewegingsvormen, rollen en valbreken)
Dakentaijutsu (stootvormen en trappen)
Jūtaijutsu (grepen, worpen en omstrengelingen).
De gewapende vormen bestaan uit:
Kenjutsu (Japans lang- en kortzwaard)
Bojutsu (6, 4 en 3 voetsstaf)
Naginata Jutsu (Japanse hellebaard)
Yarijutsu (Speer)
Jitte Jutsu (tien-hands wapen)
Tanto Jutsu (Mes)
en andere wapens.
Studenten in het Bujinkan Budô Taijutsu zijn lid van de Honbu Dōjō, ontvangen een jaarlijkse lidmaatschapskaart en officiële graduaties van de Honbu Dōjō in Japan.